Beste leden,
Op 17 januari gaan we op het Annapark oefenen met het fotograferen van stillevens en in het februari is dit het onderwerp voor de foto van de maand.
Om je voor te bereiden kan je onderstaande tekst alvast doorlezen en bedenken wát je gaat meenemen om een stilleven van te maken.
Enkele voorbeeld foto’s zal ik eind december op het Forum plaatsen,
STILLEVEN
Volgens Wikipedia is een stilleven een artistieke compositie (schilderij, tekening, foto) van roerloze of levenloze objecten, die met zorg zijn belicht. Met het schilderen van een stilleven kan een schilder zich concentreren op de compositie en op het gebruik van kleur en toonwaarde, het vloeiende onderscheid in kleurnuances tussen de lichtste en donkerste partij. In de Gouden Eeuw beleefde de productie van stillevens een hoogtepunt en werden er vooral veel “pronkstillevens” geschilderd. Opvallend hierbij is dat er vaak een doek, ketting , citroenschil etc. hangend óver de rand van de tafel werd geschilderd, zodat de schilder kon laten zien dat hij vaardig was in het realistisch weergeven van voorwerpen. Er zijn veel verschillende soorten stillevens en bepaalde objecten en combinaties van objecten bevatten symboliek en hebben een specifieke betekenis. ( zie verder Wikipedia)
Stilleven fotograferen is een vorm van kunstfotografie die meer weg heeft van een schilderij dan van wat de meeste mensen zien als het maken van een foto. Een stilleven bestaat uit levenloze, alledaagse voorwerpen. De compositie is de sleutel en je kunt de voorwerpen opstellen zoals je wilt, en je hebt volledige controle over elk aspect van de compositie.
Stillevens geven fotografen de volledige controle, wat hen de tijd geeft om te oefenen tot ze het goed doen. Ze kunnen beginnen met een visie en werken met de technologie en de opstelling tot hun visie is gerealiseerd. Veel andere soorten fotografie vereisen vaardigheden, maar slechts weinige bieden de “do-over”-mogelijkheden die stillevencomposities bieden.
Stillevens vallen uiteen in twee hoofdcategorieën. Als je toevallig op een tafereel stuit waarvan je denkt dat het een perfect stilleven zou vormen, en je stelt je beeld samen en legt het vast, dan heb je een gevonden stilleven genomen. Aan de andere kant, als je op zoek gaat naar elk element en ze rangschikt tot de perfecte scène voor je foto, dan heb je een gecreëerd stilleven genomen.
APPARATUUR
Er zijn geen harde regels voor de apparatuur die je voor stillevens gebruikt. De helft van het plezier en de helft van de uitdaging is het bedenken van nieuwe combinaties om het te laten werken.
Je kunt voor stillevens alles gebruiken, van een smartphone tot een grootformaat filmcamera. Met elke camera kun je stillevens maken, dus het gaat er veel meer om wat je wilt dat het uiteindelijke beeld is en wat je al in je uitrusting hebt.
Net als de keuze van je camera, kan ook de keuze van je belichting onconventioneel zijn. Beperk je niet tot flitsers en flitslichten.
Natuurlijk licht biedt vaak het mooiste licht voor composities.
Stillevenfoto’s kunnen, net als studiomodel foto’s, high-key of low-key zijn. High-key foto’s hebben overal een gelijkmatige belichting, met levendige kleuren, helder verlichte details, en zachte schaduwen.
Low-key foto’s zijn daarentegen schemerig verlicht en zien er stemmig uit. Low-key foto’s hebben vaak hardere schaduwen en meer contrast.
Maak gebruik van een statief en een neutrale achtergrond.
Veel succes en plezier!
Ingrid