Nieuwsbrief November 2023

De tijd gaat snel, de maand november heeft zich alweer aangediend.

In oktober hadden we een gevarieerd programma met:
· Een ontmoeting met de foto van de maand;
· Zijn we op fotosafari geweest in de Utrechtse botanische tuinen;
· Zijn de fotogroepen op pad geweest;
· Hebben we een infoavond gehad over foto’s bewerken en over
composities en over het uploaden van foto’s op de website;
· Zijn we een avond naar Cuba en Costa Rica geweest;
· En hebben we tenslotte een vermakelijke lezing gehad over
vogelfotografie.

Wat gaat ons de maand november brengen?

7 november hebben we weer de foto van de maand met dit keer het onderwerp “Tegenstelling”. Denk om de termijn van indiening.
Binnenkort gaan wij als pc het format van de fotobespreking evalueren, her en der hebben we wat bevindingen opgepikt. Om hier concreet mee aan de slag te gaan, vragen we jullie hulp. Welk onderdeel vind je teveel tijd in beslag nemen, wat werkt niet fijn en hoe zou het volgens jou beter kunnen? Natuurlijk horen we ook graag wat jullie wel aanspreekt!” Reacties via de mail van de pc.
Er zijn leden die de items van de foto van de maand dit jaar pittig vinden. Zie het als een uitdaging, leermoment en om buiten je comfort zone te treden. Kijk eens op de afbeeldingen van Google, Pinterest en gettyimages.nl en laat je door de voorbeelden inspireren. Kom je er dan nog niet uit, neem dan contact op met de pc om te sparren.

14 november is er een doe avond over bokeh (onderwerp van de foto van de maand in maart volgend jaar). Kim gaat een uitleg geven over wat bokeh precies is. Hierna volgt een doe avond, gedacht wordt om een DIY feestdagenkaart te maken. Hiervoor is nodig:
· Zwart stevig papier/karton A4
· Een wit potlood om er een vormpje op te kunnen tekenen
· Schaar/snijspullen/prikpen/nagelschaartje
· Liniaal
· Een filterhouder of elastiekje
· Je camera en lens met groot diafragma (laag F-getal dus) en
brandpuntsafstand boven de 50 mm
· Statief
· Kerstverlichting (lampjessnoer)
· Een prop voor op de voorgrond (een mok, een kerstbeeldje, een plant/bloem,
minifigs, een klein cadeautje, je badeendje etc.)
Neem deze spullen zelf mee.

Ter voorbereiding:
https://vinkacademy.nl/tag/bokeh/
https://vinkacademy.nl/fotografietips/wat-is-bokeh-effect/
https://vinkacademy.nl/fotografietips/diy-bokeh-kit/

21 november hebben we Michel Heijmans uitgenodigd om een lezing te geven over straatfotografie. Om alvast kennis te maken met zijn werk, zie zijn site http://www.michielheijmans.com. Wie weet ga je na de presentatie met een gesigneerd boek van hem naar huis.

25 november is het zaterdaguitje naar Studio de Blauwe Reiger op de Steiger 74M en 77, 1351 AE Almere Haven. De middag draait om het creatief gebruiken van verschillende lampen, accessoires en communicatie met een model. Geïnteresseerden hebben zich inmiddels opgegeven en nadere informatie gaat volgen.

28 november hebben we de derde meeting van de fotogroepen, op locatie of op het Annapark.

En verder gaan we ook starten met de fotokwartetten.
Met een groepje van vier clubleden bedenk je een leuk onderwerp waar jullie je in willen gaan verdiepen. Je spreekt onderling af hoe je het gaat aanpakken. Je gaat dus met elkaar op pad, je leert van elkaar en je maakt er een gezellig foto uitstapje van. Daarna maak je een presentatie van de mooiste foto’s. Je vertelt aan de club iets over het tot stand komen van de foto’s en wat jullie van elkaar hebben geleerd. De commissie maakt ad random groepjes van vier. Interesse? Geef je voor 15 november op bij de programma commissie. Begin december worden de groepjes bekend gemaakt.

Dit was het weer voor deze maand! Veel fotoplezier toegewenst!

Namens de Programmacommissie

JanZ.